El terme municipal d’Almansa té límit amb tres províncies de dos comunitats autònomes diferents: Murcia d’una banda, Alacant i València, d’altre, en la Comunitat Valenciana. Més encara limita amb tres comarques diferents a la província de València: La Vall d’Aiora, la Canal de Navarrés i la Costera. Poques localitats poden dir que compten amb una situació així.
Esta circumstancia fa d’Almansa una zona de frontera, a més d’estar no lluny del mar i en un eix de comunicació. Estes circumstàncies, tenen conseqüències en la gastronomia, i en la restauració. Molt bons cuiners, bons restaurants, bon peix e influències de totes les tradicions culinàries properes.
El gaspatxo manxec és el plat més conegut i típic, i es pot provar cada dia en alguns restaurants de la localitat. És un plat més de hivern que d’estiu, plat consistent que té per base la torta de gaspatx desamigada, de vegades amb rovellons, acompanyats, en plat a banda, de carn de caça. És tradició també menjar-la en la mateixa torta de gaspatx, que és menja al final, o junt a la carn.
De la tradició llevantina, també es cuinen arrossos, i la paella és un plat tan local como en altra població de València o Alacant.
De la proximitat i bona comunicació amb Alacant queda una bona preparació del peix als restaurants locals.
En quant als vins, els propis d’Almansa, tenen denominació d’origen, i utilitzen raïm autòcton, com la Garnatxa Tintorera, i la Monastrell, encara que s’han sumat d’altres zones. Es produeixen vins negres, rosats i blancs, que es consumeixen a Espanya i a l’estranger, i alguns d’ells han rebut importants reconeixements, com Alaya.
Pugueu comprar vi d’Almansa en alguns dels establiments del següent plànol